Handige kanalen

Informeer je

In een noodsituatie circuleert er veel informatie, zeker op internet. Het is soms moeilijk om onderscheid te maken tussen nuttige en bijkomstige informatie, tussen actuele informatie en verouderde informatie, of zelfs tussen geruchten en bewezen feiten.

 

Zoek dus de officiële communicatiekanalen van jouw gemeente, provincie of lokale interventiediensten (politie, brandweer), om zeker te zijn dat je steeds de juiste informatie ontvangt.

 

Naargelang de omvang, zal een noodsituatie op gemeentelijk, provinciaal of nationaal niveau beheerd worden. Andere overheden of diensten zullen ook communiceren, maar voornamelijk om de verantwoordelijke overheid te ondersteunen en de officiële berichten te delen.

 

Ben je niet zeker of het kanaal officieel is? Vaak kan de tekst in de bio, eerdere posts of het logo je al op weg helpen.  In een noodsituatie, verwijzen nieuwssites ook vaak naar de officiële communicerende instanties.

 

Enkele handige kanalen bij noodsituaties:

Federale niveau      
Nationale Crisiscentrum website Facebook Twitter
Provinciaal niveau      
Antwerpen     Twitter
Limburg website Facebook Twitter
Oost-Vlaanderen website Facebook Twitter
Vlaams-Brabant website   Twitter
West-Vlaanderen website Facebook Twitter
Brussel-Hoofdstad website    
Waals-Brabant website Facebook Twitter
Henegouwen website Facebook  
Luik website Facebook Twitter
Luxemburg website Facebook Twitter
Namen  website   Twitter

 

Om te weten of jouw gemeente of lokale politie- of brandweerzone over sociale mediakanalen beschikt, kan je best naar de website surfen en de logo's van Twitter en Facebook zoeken, die je naar de officiële pagina's leiden.