Stel een noodplan op

Noodplan voor je familie - Plan d'urgence familial

In een noodsituatie ben je soms enige tijd op jezelf aangewezen. De hulpdiensten helpen waar nodig en zo snel mogelijk, maar moeten prioriteiten stellen.

Om de veiligheid van je familie te waarborgen, kan je best vooraf even nadenken over enkele situaties: hoe geraak je veilig buiten bij brand, hoe bereik je elkaar als er geen telefoon- en gsm-net meer is, wat doe je bij hinder bij het (openbaar) vervoer, etc. Overleg ook met je hele familie. Zo win je tijd tijdens onverwachte situaties.

 

Twintig minuten: dat is de tijd die je nodig hebt om je minimaal voor te bereiden.

 

Er kunnen zich drie situaties voordoen:

 

Je familie is verspreid

 • In sommige noodsituaties kan je niet onmiddellijk naar huis. Spreek daarom op voorhand met je gezin een ontmoetingsplaats af, waar je elkaar gemakkelijk kunt terugvinden. Dit kan een sportzaal, school of bibliotheek zijn, of het huis van een familielid.
   
 • Leer je kinderen zich te identificeren en de juiste personen te bellen om hen te helpen. Sla de nummers van deze contactpersonen op in het geheugen van hun gsm (als ze er één hebben) of noteer ze in een schrift in hun boekentas. Leer je kinderen ook het nummer 112, 100, 101 te bellen in geval van nood.
   
 • In noodsituaties kan het gemakkelijker zijn om interzonaal dan lokaal te bellen. Kies personen van buitenaf die je kunnen helpen te communiceren en elkaar terug te vinden. Meld hen duidelijk hoe zij je kunnen helpen. Communiceer best met tekstberichten (3G/4G) om het netwerk niet te belasten.

 

In geval van nood zijn je kinderen je eerste zorg. In sommige omstandigheden (bv. lozing van chemische of radiologische stoffen) zullen de overheden echter aanraden om te schuilen en de kinderen op school te laten. Leerkrachten zullen dezelfde aanbevelingen volgen, zodat je zoon of dochter veilig op school kan schuilen. 

 

De hele familie is thuis

 • Luister naar de radio of televisie en volg de aanbevelingen van de overheid
   
 • Het is mogelijk dat je elektriciteits-, water- en gastoevoer moet afsluiten. Weet je waar de meters, het elektriciteitsbord en de belangrijkste gasleidingen zich bevinden? 
   
 • Toon je gezin waar het noodpakket en de brandblusser zich bevinden.

 

Je familie moet evacueren

 

Rss feed