Zelfredzaamheid van de burger

Zelfredzaamheid - Autoprotection

 

Zelfredzaamheid is een term die wordt gebruikt om uw eigen verantwoordelijkheid en gedrag bij risico’s en noodsituaties te definiëren.

Voor de meeste mensen is de kennis over hun omgevingsrisico’s de perceptie van het risico, tamelijk laag. De persoonlijke beleving van risico’s is evenwel verschillend naar gelang van ieders leeftijd, omgeving en ervaring.

 

Het gebrek aan bewustzijn en kennis over de (huishoudelijke, natuurlijke, technologische,…) risico’s leidt vaak tot bijkomende gevolgen in het beheer van een noodsituatie : paniek bij de bevolking en massabewegingen, onverantwoordelijk gedrag bij bepaalde burgers,…

 

De overheden en de hulpdiensten stellen alles in het werk om een noodsituatie zo snel mogelijk te beheren. Het is echter onmogelijk om alle burgers tegelijkertijd te helpen. In sommige noodsituaties kan het een tijd duren alvorens de hulpdiensten iedereen kunnen helpen (denken aan de Pinksterstorm in 2014).

 

Goed geïnformeerde burgers zijn beter in staat om gepast gedrag te stellen.

Wist u dat u zelf de gevolgen van uw persoonlijke situatie kan beperken indien u voorbereid bent? Zo kan u snel reageren op de eerste, meest cruciale momenten.

 

De overheden kunnen verschillende aanbevelingen formuleren tijdens een noodsituatie. Het is dus beter u vooraf te informeren en ernaar te handelen.

Op dit portaal vindt u de nodige informatie die u kan helpen om uw eigen veiligheid en die van uw familie te waarborgen.

 

Rss feed