Jodiumtabletten

 

Wat?

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of via besmet voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op, wat tot bestraling 'van binnenuit' leidt. De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe.

 

Door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen, zorg je ervoor dat je schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt.

Voor wie?

Ieder gezin of vereniging die in een zone van 20km rond de nucleaire sites in België (met uitzondering van IRE Fleurus: 10km) en de sites in de nabijheid van de landsgrenzen woont, kan preventief jodiumtabletten in huis halen.

 

Buiten deze zones bevinden zich gedecentraliseerde voorraden, die ter plaatse kunnen worden gebracht om onder de bevolking te kunnen verdelen bij een nucleair ongeval.

Waar beschikbaar?

Elke apotheek in het land beschikt bovendien over een voldoende grote voorraad jodiumhoudende grondstoffen waarmee snel noodrantsoenen kunnen worden gemaakt.

 

In elke gemeente die in een nucleaire zone ligt (zelfs al is het maar een heel klein stukje), zijn er jodiumtabletten gratis beschikbaar. Je kan deze gaan halen in een apotheek.

Wanneer inname?

Het effect van jodiumtabletten hangt sterk af van het tijdstip van inname. Neem het enkel in op aanbeveling van de overheid.

 

Belangrijk om te weten

 • Afhankelijk van de leeftijd moet een andere dosering ingenomen worden. Raadpleeg de bijsluiter;
   
 • Vooral voor kinderen is de inname van stabiel jodium noodzakelijk. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen, om hun ongeboren kind te beschermen.
   
 • De inname van stabiel jodium vanaf 40 jaar is niet systematisch aangeraden. Informeer je bij de huisarts.
   
 • De stabiele jodiumtabletten bieden geen absolute bescherming. Naast de inname van jodium moet je dus ook de andere aanbevelingen van de overheid in acht nemen. In de eerste plaats is schuilen belangrijk.
   
 • Stabiel jodium is een medicijn. Een kleine minderheid van personen die aan bepaalde aandoeningen lijden, kan hinder ondervinden van de inname ervan. Raadpleeg je huisarts als je twijfelt.
   
 • Indien je geen stabiele jodiumtabletten in huis hebt, blijf dan binnen (tenzij tegenbericht). Schuilen biedt een afdoende bescherming;
   
 • Dieren moeten geen stabiele jodiumtabletten innemen. Het heeft geen effect op hen.

Houdbaar tot?

De jodiumtabletten die momenteel op de markt (zie foto) zijn 10 jaar geldig. De datum op de verpakking is de productiedatum van de tabletten (2010). Zij blijven dus nog geldig tot 2020.

Rss feed