#ikwilhelpen: solidariteit in een noodsituatie

22/03/2017
#ikwilhelpen

Eén jaar geleden stond ons land even stil. De aanslagen in Zaventem en Maalbeek waren een ramp van een ongeziene omvang voor alle betrokken hulp- en interventiediensten. Politie, Defensie, de hulpdiensten, het Crisiscentrum, etc.: alle officiële instanties schoten meteen in actie om de noodsituatie zo goed mogelijk te beheren. Maar ook jij zat niet stil.

#ikwilhelpen

Meteen na de feiten overspoelden de sociale media met steunbetuigingen. Mensen van over heel de wereld gebruikten hashtags als #prayforBrussels om slachtoffers en hulpverleners een hart onder de riem te steken. Tegelijkertijd boden ook vele mensen spontaan hulp aan: #ikwilhelpen ging snel viraal op Twitter.  Wie gestrand was in Brussel en een slaapplek of een lift nodig had, kon via #ikwilhelpen een oplossing zoeken.

 

 

 

We zagen chauffeurs die met veel plezier grote omwegen maakten om mensen thuis af te zetten, Brusselaars die een warme maaltijd of ontbijt aanboden aan onverwachte gasten en vrijwilligers die de handen uit te mouwen staken om veldbedden te vouwen in opvangcentra.

 

 

In totaal waren de initiatieven #ikwilhelpen, #opendoors, #porteouverte #brusselsathome, #openhouse goed voor meer dan 16.000 berichten die dag.

Solidariteit

Het enorme succes van #ikwilhelpen toont aan hoe welkom solidariteit is in turbulente omstandigheden. De hulpdiensten helpen waar nodig en zo snel mogelijk, maar moeten prioriteiten stellen. Vele onrechtstreekse slachtoffers zijn dus een tijdje op zichzelf aangewezen. Door spontaan hulp aan te bieden, verlicht je mee het werk van de hulpdiensten. Volg ook zeker de officiële kanalen van de overheden, om te weten waar er hulp nodig is.

Geen noodsituatie?

Zelfs als er geen noodsituatie is, kan je hulp aanbieden. Zo kan je bijvoorbeeld bloed doneren, of een cursus eerste hulp volgen. Of misschien zijn er wel kwetsbare personen in jouw omgeving die je steun kan bieden?  Laat hen weten dat je altijd als contactpersoon wil optreden in geval van nood. Kleine acties die het verschil kunnen maken !

Rss feed