Jongeren bewust maken over risico's

10/11/2016

In het kader van de campagne risico-info, gaan wij met de Federal Truck terug de weg op om leerlingen van het 5de en 6de leerjaar en van het 1ste en 2de middelbaar te ontmoeten. Het doel is om op ludieke en pedagogische wijze het thema risico’s aan te kaarten, evenals de goede gedragingen die moeten worden aangenomen in noodsituaties.

 

De Federal Truck is een initiatief van de federale overheid met de bedoeling alle Belgische burgers te informeren over uiteenlopende thema’s. Via de Kanselarij van de Eerste Minister werd er een ministeriële omzendbrief gestuurd om alle scholen van het land te informeren over de activiteiten van de Federal Truck voor het schooljaar 2016-2017.

 

Verschillende scholen hebben al belangstelling getoond voor onze thematiek.

Eerste datum van de Inforisk Road tour:

Maandag 7/11: Athénée Royale de Namur en Institut Mariette Delahaut in Jambes (Namen)

Dinsdag 8/11: Damiaan Instituut in Aarschot (Vlaams-Brabant)

Donderdag 10/11: IESPSCF Les Orchidées in Hannut (Luik)

Donderdag 17/11: Ecole communale de Quaregnon et de Sirault (Henegouwen)

Vrijdag 18/11: Vrije basisschool ’t Laantje in Alken (Limburg)

Maandag 28/11: Ecoles communale de Maffe et Hatrival (Namen en Luxemburg)

Woensdag 30/11: Ecoles des Pagodes in Laken (Brussel)

Maandag 19/12: SBSO ’t Vurstjen in Evergem (Oost-Vlaanderen)

 

Voor de scholen die dit zouden wensen, kunnen wij in december nog data toevoegen.

 

Burgers sensibiliseren voor omgevingsrisico’s

In onze hoogtechnologische maatschappij is risicobeheersing met het oog op de veiligheid een dagelijkse opdracht in nagenoeg alle socio-economische sectoren. Ondanks alle veiligheidsvoorschriften, controles, procedures, testen,… is het voordoen van een risico echter nooit helemaal uit te sluiten. Via de website www.risico-info.be kunnen burgers informatie vinden over diverse risico’s die hen omringen, en zelf stappen zetten naar een betere kennis en voorbereiding op mogelijke noodsituaties.

 

Om deze preventieve informatie aan de bevolking door de verschillende overheden mogelijk te helpen maken,  is ook een document “Communiceren over risico’s” ter beschikking gesteld van de lokale overheden. Deze bijlage vult de Leidraad Crisiscommunicatie aan.

 

Rss feed