“OFF ON” : samen minder elektriciteit verbruiken om afschakeling te vermijden

03/11/2014
Het risico op elektriciteitsschaarste is reëel voor deze winter. Een afschakeling blijft de ultieme maatregel. Om dit te vermijden, is het noodzakelijk het grote publiek aan te moedigen om minder elektriciteit te verbruiken. Daarom werd er een sensibiliseringscampagne ontwikkeld, die vandaag officieel gelanceerd is in aanwezigheid van de vier ministers van Energie.µ De rode draad van deze participatieve campagne is: “Minder elektriciteit verbruiken en, samen, afschakeling vermijden.”

 

Iedereen die effectief wil deelnemen, kan surfen naar de website “www.OffOn.be”, die alle informatie bevat en een pakket communicatietools aanbiedt voor particulieren, lokale autoriteiten, bedrijven, …

 

De website bestaat uit de drie delen:

  • alle nuttige informatie over het afschakelplan en elektriciteitsschaarste, waaronder de stroomindicator;

 

  • praktische tips om uw elektriciteitsverbruik te verminderen;

 

  • een uitnodiging om op een positieve manier deel te nemen aan de inspanning om het elektriciteitsverbruik te verminderen en dit te delen op de website en op sociale media (#offon). Affiches, klaar voor gebruik, kunt u downloaden van de website.

 

 

Stroomindicator

 

Om de bevolking te informeren over het moment waarop men moet beginnen het elektriciteitsverbruik te verminderen, heeft Elia een indicator ontwikkeld, vergelijkbaar met de indicator die in de zomer tijdens weerberichten gebruikt wordt om de hoeveelheid smog in de lucht aan te duiden.

Elke dag tussen november en maart informeert een makkelijk herkenbaar pictogram – de off-on-knop op een elektrisch apparaat – met een eenvoudige kleurcode over de beschikbaarheid van elektriciteit in ons land. Indien nodig wordt de bevolking opgeroepen haar energiegedrag aan te passen.

 

De volgende kleurcodes worden gebruikt:

 

  • groen: normale situatie. Er is genoeg stroom voorhanden om in de behoeften van de verbruikers te voorzien. Er is geen reden tot ongerustheid!

 

  • oranje: risico op stroomtekort. Het risico bestaat dat er niet voldoende elektriciteitsproductie is om in ons verbruik te voorzien. Laten we allemaal minder verbruiken tijdens de piekperiode en zo afschakeling voorkomen.

 

  • rood: risico op afschakeling. Er is niet genoeg stroom beschikbaar om in ons verbruik te voorzien tijdens de piekperiode. De kans op afschakeling is reëel.

 

  • zwart: afschakeling aangekondigd. Een deel van de verbruikers zal tijdens de piekperiode een tijdje (2 tot 3 uur) geen elektriciteit krijgen, om een langdurige algemene en ongecontroleerde stroompanne te vermijden.

 

De 4 grote nationale zenders – VRT, VTM, RTBF en RTL-TVI –zegden toe om deze indicator te gebruiken in hun weerberichten. Ook met de geschreven pers zijn er hierover contacten.

 

Samen

 

Het is de bedoeling van de “OFF ON”-campagne om overheden (gewesten, provincies, gemeenten & federaal), actoren uit de Belgische energiesector en, vooral, bedrijven, verenigingen en individuele gebruikers samen te brengen om een bewustmakingscampagne te voeren. Op die manier kan iedereen, op zijn niveau, de goede verbruikersreflex aannemen en zo zijn steentje bijdragen om een elektriciteitstekort te vermijden. Alle maatregelen tezamen, hoe klein ook, kunnen het verschil maken.

 

De “OFF ON”-campagne is ontwikkeld door de FOD Economie, Elia en het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken. Een groot aantal partners (betrokken van ver of dichtbij) geven hun steun aan deze campagne en informeren er hun specifieke doelpubliek over. 

 

Link naar website

http://offon.be/nl

Rss feed