Terug naar start

Beste leerkracht,

Iedereen kan zich voorbereiden op een noodsituatie. Door je op voorhand goed te informeren over risico’s in jouw omgeving, kun je snel en gepast reageren en jezelf en je omgeving beter beschermen. Hoe evacueer ik veilig? Wat doe ik bij een brand? Hoe voorkom ik schade bij een onweer? Hoe bied ik eerste hulp? Hoe stel ik een noodpakket samen? Waar vind ik juiste informatie tijdens een ramp? Hoe bescherm ik mezelf tegen cyberaanvallen? ...

Een antwoord op al deze en vele andere vragen vind je in drie boeiende interactieve lessenpakketten die je hieronder kan downloaden. Het lessenpakket sluit aan bij de eindtermen en ontwikkelingsdoelen van het basisonderwijs.

We wensen je veel lees -en lesplezier !

De leerlingen leren wat een noodsituatie is en hoe ze om hulp kunnen vragen. We bereiden ze voor op noodsituaties zoals een koudegolf, hittegolf, overstroming, onweer en brand.

De leerlingen leren hoe ze zich kunnen voorbereiden op een noodsituatie en hoe ze efficiënt kunnen handelen tijdens en na een noodsituatie. We bekijken heel concreet wat je kan doen bij een industrieel ongeval, een bosbrand, een griepepidemie, een stroomonderbreking en diefstal.

De leerlingen leren hoe ze anderen kunnen helpen in een noodsituatie en op welke manier ze best informatie zoeken tijdens een noodsituatie. We verdiepen ons meer in complexe risico’s zoals een nucleair ongeval, een massa-evenement, een cyberaanval en terrorisme.

Bij elke graad horen lessen rond 4 of 5 verschillende risico’s. Je kan deze ook individueel geven, in functie van de actualiteit. Vond er bijvoorbeeld een overstroming plaats in jouw gemeente? Of geldt code rood in het natuurgebied dicht bij de school? Download hier de individuele lessen rond overstroming, bosbrand, koude, hittegolf, onweer, brand, industrieel ongeval, griepepidemie, stroomonderbreking, diefstal, nucleair ongeval, massa-evenement, cyberaanval en terrorisme.

! Nieuw in 2020 - Weet jij wat te doen bij een coronapandemie ?

Het lessenpakket is een realisatie van het Nationaal Crisiscentrum, verantwoordelijk voor noodplanning en crisisbeheer in België, in samenwerking met het Algemene Directies Civiele Veiligheid & Veiligheid en Preventie - FOD Binnenlandse Zaken, Rode Kruis-Vlaanderen en het Centrum voor Cybersecurity België.